[social_board id="323" type="wall"]
Kennis & inspiratie
 
 
 

AI in architectuur: een toekomst met slimme en duurzame ontwerpen

08-05-2024

Kunstmatige intelligentie transformeert de wereld en dat heeft onvermijdelijk ook invloed op de manier waarop we bouwen en ontwerpen. Op 14 juni verkennen we tijdens het Cradle to Cradle Café bij Mindlabs, Tilburg, hoe AI de architectuur beïnvloedt. Interessant voor iedereen die benieuwd is hoe AI helpt bij het maken van ontwerpkeuzes die niet alleen esthetisch maar ook functioneel en duurzaam zijn. In deze blog geeft Marianne van der Sande, Brand Manager bij QbiQ Wall Systems, een voorproefje.

AI in de architectuur: slim ontwerpen voor duurzaamheid en efficiëntie

Dankzij kunstmatige intelligentie (AI) kunnen we steeds sneller steeds grotere hoeveelheden data analyseren. Daardoor kan AI heel gerichte ontwerpopties voorstellen. Dat heeft een flinke impact op de manier waarop je als architect je ontwerpbeslissingen gaat nemen. Voer specifieke criteria in – zoals budget, ruimtevereisten en duurzaamheidsdoelen – en AI gaat voor je aan de slag en komt terug met geoptimaliseerde ontwerpalternatieven. Deze voorstellen kun je vervolgens met al je kennis en expertise evalueren op haalbaarheid en impact. Daarnaast speelt AI een grote rol in het verhogen van de energie-efficiëntie van gebouwen. Door klimaatdata, gebouworiëntatie, materiaalkeuze en energiegebruik te analyseren, biedt AI waardevolle inzichten die helpen bij het minimaliseren van energieverbruik en het verlagen van de ecologische voetafdruk van gebouwen. Reden genoeg dus om het volgende het Cradle to Cradle Café bij te wonen.

Systeemwanden en (M)AI: de perfecte match

Het Cradle to Cradle Café vindt plaats in Mindlabs in Tilburg. Mindlabs is een dynamische, creatieve hub waar media en kunstmatige intelligentie samenkomen. Het is ook het thuis van MAI, de Chief Exploration Officer van Mindlabs. Zij slaat een belangrijke brug tussen mens en technologie. De binnenruimtes van Mindlabs zijn uitgerust met de slimme en esthetisch aantrekkelijke wandsystemen van QbiQ. Zo is er bijvoorbeeld een wandpositie die in een rookscheiding is opgenomen, doorvalveilig is én akoestisch hoogwaardig. Dankzij het ranke ontwerp sluiten de wanden naadloos aan bij de moderne architectuur van het gebouw en weerspiegelen ze de innovatieve geest van Mindlabs. Logisch dat de AI-gegenereerde MAI  zich als een vis in het virtuele water voelt in deze setting.

Wat kun je verwachten?

Tijdens deze editie van het Cradle to Cradle Café kun je uitkijken naar een reeks boeiende lezingen van vooraanstaande experts in de architectuur en technologie. Joost Ector van Ector Hoogstad zal spreken over de transformatie van Hal70 van industriële spoorwegloods in de Spoorzone van Tilburg naar het innovatieve en inspirerende Mindlabs. Jacob van Rijs van MVRDV deelt zijn inzichten over de creatie van de Artificial Intelligence Campus in Heilbronn. Ook gaat hij in op hoe dit traject zijn bureau op het pad van mogelijkheden van AI voor architectuur heeft gezet. Johan Kats van SWECO zal zijn ervaringen delen over de integratie van ChatGPT in stedenbouw en de praktische toepassing ervan in hun dagelijkse werk. Kortom, inspiratie te over en je gaat gegarandeerd naar huis met nieuwe perspectieven op duurzaam en technologisch geavanceerd ontwerpen.

C2C Café 4 juni 2024:
AI en architectuur: duurzame(re) gebouwen ontwerpen met AI, hoe dan?

Ben je geïnteresseerd in de toekomst van architectuur en hoe AI kan helpen om duurzamere en slimmere gebouwen te ontwerpen? Meld je aan voor ons volgende Cradle to Cradle Café op vrijdagochtend 14 juni en laat je inspireren door de mogelijkheden die AI biedt.

Meer weten?

Benieuwd hoe je onze slimme en esthetisch aantrekkelijke wandsystemen kunt integreren in je volgende project? Neem contact op om een keer te sparren met een van onze specialisten. Samen kunnen we jouw visie realiseren.

Mogen we je blijven inspireren? Volg dan onze LinkedIn-pagina.

 

Sign up here and receive 4 times a year the IQ-news.