[social_board id="323" type="wall"]
Kennis & inspiratie
 
 
 

Glas in architectuur. De kwetsbare balans tussen esthetiek en veiligheid

19-12-2023

Als architect sta je voor de mooie uitdaging om esthetiek en functionaliteit te combineren in elk ontwerp. Glas speelt een cruciale rol in deze evenwichtsoefening, vooral in moderne kantooromgevingen. In deze blog vertelt Marianne van der Sande, Brand Manager bij QbiQ Wall Systems, hoe glas kan worden gebruikt om zowel een visueel aantrekkelijke als een veilige werkomgeving te creëren.

Natuurlijk licht in kantooromgevingen

Natuurlijk licht is een belangrijk element in elk kantoorontwerp. Het draagt bij aan het welzijn en de productiviteit van de medewerkers, het vermindert stressniveaus en verhoogt de algemene tevredenheid op de werkplek. Bovendien, als je minder kunstlicht nodig hebt, draagt dat bij aan zowel operationele kostenefficiëntie als ecologische duurzaamheid. Esthetisch gezien versterkt natuurlijk licht de ruimtelijke kwaliteiten van een ontwerp en de relatie met de buitenwereld. Glas helpt bij het creëren van die open en verbonden sfeer.

Veiligheid en duurzaamheid

Veiligheid is een niet-onderhandelbaar aspect in elk bouwproject. Hoewel glas misschien niet het eerste materiaal is waar je aan denkt bij veiligheid, bieden goede doorvalveilige glaswanden een optimale combinatie van veiligheid en esthetiek. Door te kiezen voor wanden die voldoen aan strikte veiligheidsnormen, zonder afbreuk te doen aan het design, ontstaat er een werkomgeving die niet alleen veilig is, maar ook visueel aantrekkelijk. Als je dan ook nog eens kiest voor milieuvriendelijke en functionele materialen die kunnen worden hergebruikt, transformeert glas van een puur esthetisch element naar een  component dat bijdraagt aan zowel veiligheid als duurzaamheid.

Esthetiek en veiligheid in de praktijk: Transformatie Stadswinkel Tilburg

De transformatie van de Stadswinkel Tilburg is een mooi voorbeeld van hoe esthetiek, veiligheid en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan in moderne architectuur. In dit project – een van de eerste circulair en biobased getransformeerde kantoren in Nederland – zijn systeemwanden van QbiQ ingezet. Onze wanden zijn niet alleen duurzaam en Cradle-to- Cradle-Silver-gecertificeerd, maar bieden ook uitstekende akoestische prestaties en voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen. Zo zorgt de doorvalveilige beglazing langs de atria voor meer licht en transparantie in het gebouw, terwijl de veiligheid en esthetische uitstraling behouden blijven. Het project laat zien hoe glas als bouwmateriaal effectief kan bijdragen aan het creëren van esthetisch aantrekkelijke ruimtes, die voldoen aan zowel functionele eisen als duurzaamheidsdoelstellingen.

Vide- en glazen systeemwanden bij Stadswinkel in Tilburg

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd in hoe je glas effectief kunt integreren in je volgende project om zowel esthetische als veiligheids- en duurzaamheidsdoelen te bereiken? Laat je inspireren door onze geavanceerde glasoplossingen. Vraag detailinformatie over QbiQ’s iQ PROTECT Safe aan en je ontvangt de brochure in je mailbox. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen om een keer te sparren met een van onze specialisten. Samen kunnen we jouw visie realiseren.

Nog geen concreet vraagstuk, maar mogen we je wel blijven inspireren? Volg dan onze LinkedIn-pagina.

 

Sign up here and receive 4 times a year the IQ-news.