[social_board id="323" type="wall"]
Kennis & inspiratie
 
 
 

Met de deur in huis: systeemwand deuren

16-11-2022

Om maar met de deur in huis te vallen: een deur is niet het laatste dat je moet uitzoeken wanneer je gaat voor een systeemwand. Een deur speelt namelijk een belangrijke rol op het gebied van akoestiek. De deur verdient daarom zorg en aandacht bij het selecteren ervan. Bijgaand 3 belangrijke aspecten bij het selecteren van deuren in systeemwanden.

1. Esthetiek

Er zijn een aantal belangrijke keuzes te maken als het gaat om de uitstraling van deuren. Kies je voor transparantie, dus glas, of ga je voor een dichte deur? In het laatste geval blijkt dan een strak stalen paneel het meest praktisch en duurzaam. Ook kun je de deuren – de profielen – een hout-look geven. De keuze voor glas, staal of hout van deuren, hangen nauw samen met de dikte van de systeemwand. Het is dus van belang op basis van alle wensen en eisen om te dikte te weten van de wand, zodat er gekozen kan worden voor een deur die hierop aansluit.

Volglas of kaderdeur

Een transparante deur kan grofweg in twee uitvoeringen. Een volglazen deur van 10 of 12 mm hardglas, of een kaderdeur met glazen panelen. Uit esthetische overweging zou je kunnen kiezen voor een hardglazen deur. Deze deur heeft echter geen goede akoestische eigenschappen. Voor een goede akoestiek wordt meestal voor een kaderdeur gekozen. De dikte van de deur, in vergelijking met de dikte van de wand, is belangrijk voor de esthetiek. Wanneer je een strakke lijn wilt houden, is het belangrijk de dikte van deur gelijk te houden met de dikte van de wand.

Flush, gecentreerd of uit het midden?

Bij een flush deur, loopt het glas gelijk aan het profiel. Als je dit mooi vindt, zit je meteen vast aan een deur met aan 2 kanten glas. Dit heeft een minimale dikte en dat moet natuurlijk matchen met de wanddikte. In flush deuren zijn er twee belangrijke opties: full flush of flush. De eerste betekent dat het glas volledig over het profiel van de deur valt en bij flush loopt het glas tot het profiel (zie afbeeldingen).

Wanneer je kiest voor een regulier glaspaneel, kun je ervoor kiezen om het glas zoveel gelijk te laten lopen met de wand door het glas aan één kant van de deur te plaatsen. Het glas is dan uit het midden. Dit geldt dan allicht slechts voor het perspectief van één zijde. Als je van beide kanten dezelfde uitstraling wenst, kies dan voor glas in het midden.

Hoe dik?

De dikte van de wand en het glas wordt bepaald aan de hand van RW-waardes. Deze RW-waardes worden berekend aan de hand van de DNT,A-normen. Bij de keuze van deuren is het belangrijk om aan te sluiten bij de dikte van de wand aan te houden. Qua akoestiek is de keten zo sterk als de zwakste schakel. De deur en wand moeten dus qua akoestische eigenschappen op elkaar worden afgestemd.

Soort deur

Een deur is geen deur. Er zijn verschillende typen mogelijk. Eerder hadden we het al over volglazen deuren en kaderdeuren maar bij systeemwanden, zeker bij die van ons, zijn er nog meer mogelijkheden. Zo kunt u kiezen voor een prachtige taatsdeur, of een ruimtebesparende schuifdeur. Deze laatste twee hebben minder akoestische eigenschappen, dus als akoestische afscheiding het uitgangspunt is, dan kun je beter gaan voor kaderdeuren. Deze deuren hebben hele goede akoestische eigenschappen en worden bovendien uitgevoerd met valdorpels en een dubbele aanslag (dubbele rubbers) in het kozijn zodat het geluid niet langs de deuren kan. Dit niveau van isolatie is niet mogelijk bij taatsdeuren en schuifdeuren.

2. Comfort

Een prachtige kaderdeur van 3 meter hoog met 2 lagen glas is magnifiek om te zien, maar het heeft een dermate groot gewicht dat deze niet meer door iedereen soepel te openen en te sluiten valt. Een minder zware deur heeft mogelijk een andere profielbreedte waardoor de uitstraling kan veranderen. Uiteraard is een taatsdeur weer comfortabeler in gebruik, maar een mindere keuze op het gebied van akoestiek.

3. Prijs

Wanneer een project door een budget wordt gelimiteerd, moeten er keuzes worden gemaakt. Niet altijd wenselijk maar we weten allemaal hoe de praktijk kan werken.

En dit heeft invloed op de deuren. Een goede deur voor een systeemwand is nu eenmaal niet supervoordelig in de eerste aanschaf. Logisch want onze deuren worden vanwege de hoogte op maat gemaakt en bovendien van kwalitatieve, duurzame – en recyclebare – materialen voor een levenslang gebruik.

Cradle to cradle

QbiQ is graag van dienst bij het adviseren over deuren. Wat hierbij niet onbelangrijk is om te noemen dat de wandsystemen, inclusief deuren, Cradle to Cradle Silver zijn gecertificeerd. Ieder onderdeel kan eindeloos worden gerecycled.

Meer weten?

Meer weten over onze deuren? Download dan onze deurentabel, lees meer in het artikel over het kiezen van de juiste systeemwand of stel je vraag aan één van onze adviseurs.

 

Sign up here and receive 4 times a year the IQ-news.