[social_board id="323" type="wall"]
Kennis & inspiratie
 
 
 

Een strakke, moderne en transparante systeemwand

22-06-2022

Systeemwanden

Vroeger waren systeemwanden nou niet bepaald esthetisch. Maar dat was vroeger. Tegenwoordig kunnen systeemwanden, naast functioneel, zeer fraai zijn. Met de verregaande mogelijkheden wordt een architect of ontwerper echt uitgedaagd tot creativiteit en esthetiek. Voor het uiteindelijke resultaat spelen details een belangrijke rol. Het is dan ook belangrijk om aandacht te schenken aan alle keuzes die er te maken vallen. Het is bijna onmogelijk voor architecten en ontwerpers om van alle ins en outs op de hoogte te zijn, dus is de samenwerking met een leverancier zoals QbiQ is van wezenlijk belang voor het eindresultaat. Hierbij alvast enkele aandachtspunten:

Waarom een systeemwand toepassen?

De meest gekozen toepassing is privacy. En dit kan zowel visuele als auditieve privacy zijn.

Akoestische hinder

Veelal is toch de eerste reden om te kiezen voor een systeemwand een vorm van akoestische ‘hinder’. Denk aan gesprekken die in privacy gevoerd moeten kunnen worden, of aan overspraak van pratende of telefonerende collega’s. Een belangrijke ‘slag’  die gemaakt kan worden is om ruimtes te scheiden met wanden. Wanneer  dit uitsluitend dichte wanden zouden zijn dan komt er geen of minder daglicht binnen. Omdat de meeste mensen daglicht boven kunstlicht verkiezen, kiest men in de regel voor transparante glaswanden.

De akoestische hinder is hiermee voor een deel opgelost, maar te dun glas kan betekenen dat er nog steeds teveel overlast is. Voor een optimale geluidsisolatie kan gekozen worden voor dikker glas, dubbel glas en dubbel glas voorzien van een akoestische, dempende folie.

Ofschoon er nu weinig last meer zal zijn van geluidshinder, kan er door de harde, gladde wanden een ander probleem ontstaan: galm. Deze galm kan op verschillende manieren worden gedempt. Denk hierbij aan akoestische panelen, akoestische visuals of zelfs bouwkundige aanpassingen. Wij adviseren dus om zowel vooraf na te denken over geluidsisolatie én over galm.

Visuele privacy

Wanneer visuele privacy is gewenst, kun je natuurlijk een dichte wand laten plaatsen. Alle  Maar dat reduceert weer het daglicht. Daarom kiezen veel mensen voor een glazen wand voorzien van privacyfolie of zelfs voor een wand waarbij je kunt schakelen tussen mat en transparant glas.

(Veiligheids)eisen

Voor kantoren en gebouwen zijn uiteraard de bouwbesluiten van toepassing. Voor systeemwanden en -deuren zijn brand- en rookwering ‘hot’ items, maar denk bijvoorbeeld ook aan doorvalbeveiliging. Er gelden verschillende rook- en brandklassen waarvoor verschillende oplossingen gelden. Hierbij is het soms nodig om vloeren of plafonds aan te passen, zodat niet alleen de elementen veilig zijn, maar ook de gehele wand. Efficiënt een antwoord krijgen op dergelijke vragen kan door contact op te nemen met je leverancier en door vervolgens uw bestek, tekeningen of andere projectinformatie voor te leggen. QbiQ heeft een unieke architectenservice zodat er snel en doeltreffend geschakeld kan worden.

Verschillende wanden, één profielhoogte

Gelijke hoogtes en aansluitingen

De oplossingen hiervoor zijn legio. Kies bijvoorbeeld voor extra dik glas, voor dubbel glas voorzien van akoestische folie, akoestische panelen, panelen van gips of melamine, etc. etc. Juist bij het combineren van verschillende wand- en deurtypen is het zaak om te letten op het eindresultaat: blijft het een strak geheel zonder verspringingen? Verschillen wandtypen kunnen er namelijk voor zorgen dat er verschillende profielen nodig zijn. Niet iedere leverancier heeft hiervoor een systeem met gelijke hoogtes en aansluitmogelijkheden. De strakke lijnen en de uitstraling kunnen daardoor in het gedrang komen. Kies daarom een leverancier met een volledig modulair systeem met één maat voor het plafond- en plintprofiel. Bij QbiQ hoef je je daarover overigens geen zorgen te maken. QbiQ heeft een uniek systeem met één maat – namelijk 33 mm – waarmee verschillende wandtypes- en diktes gecombineerd kunnen worden, zonder iets af te doen aan esthetiek.

Kleur en materiaal

Wanneer je kiest voor de systeemwanden van QbiQ, dan ben je in de kleurkeuze. De kozijnen zijn namelijk in iedere RAL-kleur leverbaar. Hiernaast zijn de kozijnen in een warme houtlook leverbaar. Zoals eerder gezegd kunnen er in de kozijnen bovendien verschillende materialen worden toegepast. Het is daarbij mogelijk om met ecologische materialen zoals hout, staal, en gips te werken.

Kies voor duurzaamheid

Jij en jouw klanten maken waarschijnlijk het liefste duurzame keuzes. Bij het inkopen van systeemwanden zou je daarbij kunnen letten of er een ‘Cradle to Cradle-certificaat aanwezig is. QbiQ heeft het mooie Cradle to Cradle Silver certificaat verdiend door de productie slim en duurzaam in te richten. Het betekent dat ieder onderdeel van de wand valt te scheiden en dat de onderdelen eindeloos geschikt zijn voor hergebruik. Wij vinden dit een belangrijk onderdeel van duurzaam ondernemen met oog voor mens, milieu en maatschappij.

Welke wandtype(n) heb je nodig?

Wil je op basis van de wensen en eisen die voor jouw project gelden weten welke wandtype(s) je nodig hebt? Neem dan contact op. We helpen je graag.

 

Sign up here and receive 4 times a year the IQ-news.