[social_board id="323" type="wall"]
Kennis & inspiratie
 
 
 

Het groeiend belang van Cradle-to-Cradle-materialen in architectuur

22-12-2023

Nederland circulair in 2050, dat is de forse ambitie die het Rijk heeft uitgesproken. Zaak voor de bouwsector om te versnellen. In het kader van het programma ‘Samen versnellen’, geïnitieerd door het Ministerie van BZK en Cirkelstad, hebben toonaangevende organisaties in de branche het manifest ‘Circulair bouwen: Het Nieuwe Normaal’ opgesteld. Op 7 december werd dit manifest ondertekend tijdens de conferentie Circulair Bouwen aan Morgen. Marianne van der Sande, Brand Manager bij QbiQ Wall Systems, was erbij. In deze blog deelt ze haar ervaringen en belicht ze waarom circulariteit zo belangrijk is voor QbiQ Wall Systems.

Waarom ‘Het Nieuwe Normaal’?

Tijdens de conferentie Circulair Bouwen aan Morgen op 7 december waren zo’n 450 mensen uit de gehele bouwkolom aanwezig, van aannemers tot opdrachtgevers en van overheidsfunctionarissen tot ontwerpers en architecten. Tijdens deze bijeenkomst werd het manifest ‘Het Nieuwe Normaal’ ondertekend. Het doel van dit manifest is het vestigen van een nieuwe, algemeen geaccepteerde standaard voor circulair bouwen. Deze standaard is ontwikkeld na uitgebreide evaluatie van meer dan 500 bouwprojecten. Het baant de weg voor een uniforme aanpak van circulair bouwen. Door een eenduidige ’taal’ te creëren voor circulaire bouwpraktijken, met heldere indicatoren en vastgestelde prestatieniveaus kunnen we projecten gemakkelijker vergelijken en beoordelen. Zo worden circulaire ambities daadwerkelijk haalbaar.

Implementatie van de nieuwe standaard voor circulair bouwen

Het initiatief, ondersteund door vooraanstaande organisaties in de bouwsector, roept op tot brede adoptie van deze standaard. De volgende fase van het programma richt zich op de implementatie van deze standaard, met de overtuiging dat een taal – dus ook deze – alleen kan overleven als de hele branche deze omarmt.

Het belang van Cradle-to-Cradle-certificering bij circulair bouwen

Om de ambitieuze doelstellingen van circulair bouwen te realiseren, zijn nieuwe normen natuurlijk belangrijk. Vergeet echter niet om te vertrouwen op bewezen methodes en certificeringen die de duurzaamheid en circulariteit van bouwmaterialen en -processen waarborgen. Zo is de Cradle-to-Cradle-certificering een mooi bewijs van een holistische benadering van een productontwerp, waarbij elk aspect van de levenscyclus van een product wordt overwogen – van grondstofwinning tot uiteindelijke recycling of biologische afbreekbaarheid. Zo’n benadering waarborgt dat bouwprojecten niet alleen gericht zijn op de huidige milieu-impact, maar ook een positieve bijdrage leveren aan toekomstige generaties.

Gezondheid en circulariteit van bouwmaterialen

De focus op gezondheid en circulariteit van materialen in het moderne bouwlandschap is niet zomaar ontstaan. Het is bittere noodzaak. Met de Circulariteitsprestatie van Gebouwen-methode (CPG) worden bouwprojecten beoordeeld op hun bijdrage aan circulaire economie en duurzaamheid. Dit proces benadrukt ook het belang van het gebruik van materialen die voldoen aan de Cradle to Cradle-certificering. Het inzetten van dergelijke materialen zorgt ervoor dat bouwprojecten niet alleen voldoen aan de nationale richtlijnen van ‘Het Nieuwe Normaal’, maar ook hoger scoren op internationaal erkende duurzaamheidsmetingen zoals BREEAM, WELL en LEED. Het geeft bouwers handvatten om zich te onderscheiden als koplopers op het gebied van milieubewust bouwen. Zo transformeert de keuze voor Cradle to Cradle-gecertificeerde materialen niet alleen de fysieke aspecten van een gebouw, maar ook de impact die het heeft op onze planeet en samenleving.

Duurzaamheid in de genen van QbiQ

QbiQ Wall Systems neemt een voortrekkersrol op zich in deze transitie. Duurzaamheid zit ons in de genen, dat schreven we al eerder, en dat is geen loze belofte. Al onze wandsystemen zijn Cradle to Cradle Silver-gecertificeerd. Als actief lid van de Cradle to Cradle-bouwgroep, dragen we niet alleen bij aan de discussie, maar zetten we ook concrete stappen richting een nieuwe certificering voor de periode 2024-2026. Daarnaast ben ik als organisator betrokken bij het Cradle to Cradle Café, een platform dat het belang van het Cradle to Cradle-gedachtegoed wil delen met architecten, ontwerpers, adviseurs en opdrachtgevers. De eerste bijeenkomst van 2024 gaat over het creëren van gezonde werkomgevingen. Het project datdoor QbiQ is uitgevoerd bij het nieuwe Europese hoofdkantoor van Levi’s in Dorsten, Duitsland, wordt door Delta Development tijdens die bijeenkomst gepresenteerd.

Op naar een circulaire toekomst

We zijn ons ervan bewust dat er nog een lange weg te gaan is voordat Nederland volledig circulair is. Maar met elke stap vooruit, elke nieuwe certificering en elk project waarbij we betrokken zijn, dragen we als QbiQ Wall Systems in elk geval bij aan die circulaire toekomst. Wat is jouw bijdrage?

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd in hoe je glas effectief kunt integreren in je volgende project om zowel esthetische als veiligheids- en duurzaamheidsdoelen te bereiken? Laat je inspireren door onze geavanceerde glasoplossingen. Neem contact op  om eenkeer te sparren met een van onze specialisten. Samen kunnen we jouw visie realiseren.

 

Mogen we je blijven inspireren? Volg dan onze LinkedIn-pagina.

 

Laat hier je gegevens achter en ontvang 4x per jaar onze nieuwbrief.