[social_board id="323" type="wall"]
Kennis & inspiratie
 
 
 

Zo creëer je gezonde werkomgevingen voor vitale medewerkers

13-03-2024

Een gezonde werkomgeving draagt bij aan de productiviteit van medewerkers, het voldoen aan duurzaamheidsdoelstellingen en regelgeving en aan het verminderen van gezondheidsproblemen en ziekteverzuim. Dit alles heeft niet alleen een positieve impact op de individuele medewerker, maar ook op de algehele prestaties en reputatie van een organisatie.

In de huidige competitieve markt en met de uitdagingen van de krappe arbeidsmarkt, wordt het creëren van gezonde werkomgevingen steeds meer een strategische noodzaak voor bedrijven die vooruit willen. In deze blog zoomt Marianne van der Sande, Brand Manager bij QbiQ Wall Systems, in op de vraag hoe je gezonde werkomgevingen kunt creëren die zowel duurzaam als bevorderlijk zijn voor het welzijn van de gebruikers.

Drie pijlers voor welzijn op kantoor

In de zoektocht naar gezonde werkomgevingen zijn er drie fundamentele pijlers die de kern vormen van ons welzijn op kantoor: klimaat, daglicht en geluid. Door deze drie pijlers in harmonie met elkaar te brengen, creëer je kantoorruimtes die niet alleen esthetisch aangenaam zijn, maar ook positief bijdragen aan hoe we ons voelen en functioneren tijdens een werkdag.

  1. Klimaat

Een comfortabel klimaat op kantoor is meer dan alleen een prettige temperatuur. Het gaat ook over luchtkwaliteit en vochtigheidsgraad, die beide direct invloed hebben op ons comfort en onze gezondheid. Een goed gereguleerd klimaat draagt bij aan betere concentratie en vermindert gezondheidsklachten.

  1. Daglicht

Voldoende daglicht is niet zomaar een ontwerpkeuze, het is dé bron van energie en vitaliteit. Zo schrijft psycholoog, architect en lichtexpert Karl Ryberg in zijn boek ‘Licht’ dat elektrisch licht is als ingeblikt voedsel: ‘Het voedt je lichaam, maar geeft je geen energie.’ Daglicht reguleert onze biologische klok, verbetert onze stemming en verhoogt onze productiviteit. Door kantoorruimtes zo te ontwerpen dat natuurlijk licht vrij kan binnenstromen, draag je bij aan een levendige en positieve werksfeer en gezonde medewerkers.

  1. Geluid

Geluidsoverlast kan enorme impact hebben op ons welzijn en onze concentratie. Het effectief beheren van geluid binnen de werkomgeving, door middel van akoestische, geluidsisolerende oplossingen en strategische plaatsing van geluidsabsorberende materialen, helpt bij het creëren van een rustige omgeving, wat essentieel is voor focus en efficiëntie.

WELL-certificering: Het bewijs van gezonde interieurs

De WELL-certificering is een belangrijke standaard voor moderne kantoorgebouwen en interieurontwerpen die gericht is op het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van de mensen die deze ruimtes gebruiken. Ontwikkeld door het International WELL Building Institute (IWBI), een organisatie die wetenschappelijk onderzoek en best practices op het gebied van gezonde gebouwen verzamelt en verspreidt. Het doel? De productiviteit, het geluk, de creativiteit en de leerprestaties van de kantoorgebruikers te verhogen, en om het ziekteverzuim, de stress, de angst en de depressie te verminderen.

C2C Café 8 februari 2024: Duurzaamheid en welzijn: het creëren van gezonde werkomgevingen

Dat wij bij QbiQ niet alleen waarde hechten aan esthetiek, maar ook aan duurzaamheid, vertelde ik al eerder in een blog. Om dat statement kracht bij te zetten, ben ik als medeorganisator betrokken bij het Cradle to Cradle Café, een platform dat het belang van het Cradle-to-Cradle-gedachtegoed wil delen met architecten, ontwerpers, adviseurs en opdrachtgevers.

Eerste bijeenkomst

De eerste bijeenkomst van 2024 ging over het creëren van gezonde werkomgevingen. Dit C2C Café heb ik als een enorm inspirerende bijeenkomst ervaren. Het evenement bood inzichten in de relatie tussen duurzame werkomgevingen en het welzijn van gebruikers.

Chris van Kreij van Omnia sprak over de rol van gebouwen in community-building en Erik van Eck van Broekbakema vertelde alles wat de bezoekers moesten weten moet over natuurinclusieve werkomgevingen. Laura van de Pol, WELL AP/PTA en ontwerper Bouwfysica & Gezondheid bij DGMR belichtte het effect van een gezonde (werk-)omgeving op ons lichaam. Tenslotte deelde Edwin Meijerink van Delta Development Group zijn inzichten in het bouwen van werkomgevingen volgens Cradle-to-Cradle-principes.

Daarbij ging hij ook in op zijn ervaringen met het project dat hij (met QbiQ-concepten) uitvoerde voor het nieuwe Europese hoofdkantoor van Levi’s in Dorsten, Duitsland.

Registratie en foto’s

Deze inspirerende sprekers maakten dit Cradle to Cradle Café tot een waardevol evenement voor professionals in duurzaamheid, architectuur en vastgoedontwikkeling.

Marianne van QbiQ tijdens het Cradle to Cradle Café

Marianne van der Sande, Brand Manager tijdens het Cradle to Cradle Café

Bekijk alle foto’s en de registratie hier.

Op naar een circulaire toekomst

We zijn ons ervan bewust dat er nog een lange weg te gaan is voordat Nederland volledig circulair is. Maar met elke stap vooruit, elke nieuwe certificering en elk project waarbij we betrokken zijn, dragen we als QbiQ Wall Systems in elk geval bij aan die circulaire toekomst. Zet ook die stap!

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd in hoe je glas effectief kunt integreren in je volgende project om tot de ideale mix van aan esthetiek, veiligheid, duurzaamheid én gezondheid te komen? Laat je inspireren door onze geavanceerde glasoplossingen. Neem contact op om een keer te sparren met een van onze specialisten. Samen kunnen we jouw visie realiseren.

Mogen we je blijven inspireren? Volg dan onze LinkedIn-pagina.

 

Laat hier je gegevens achter en ontvang 4x per jaar onze nieuwbrief.